Včasih se je tradicionalno stenske ploščice vgrajevalo tudi v kuhinjo, danes pa se marsikdo pri prenovi ali gradnji kuhinje namesto ploščic raje odloča za druge materiale (npr. za stekleno steno, ipd.). Poleg stenskih ploščic pa se v kuhinji še vedno pogosto uporabljajo talne ploščice, ki so vodoodporne in zelo odporne na praske, udarce in so enostavne za čiščenje.

Talne kuhinjske ploščice
Pri talnih kuhinjskih ploščicah je pomembno, da niso preveč gladke. Bolje je, če imajo nekaj teksture in da niso enobarvne, ampak z vzorci. Na ta način se namreč izognemo nenehnemu pomivanju oziroma čiščenju tal, saj v kuhinji, pri pripravi jedi, na tla hitro kapne kakšna kapljica ali začimba.

Stenske kuhinjske ploščice
Stenske kuhinjske ploščice so zelo dobra zaščita pred madeži od kuhanja, se pa danes uporabljajo manj kot včasih. Če se vendarle odločite zanje, potem je priporočljivo izbrati enake keramične ploščice tako po tleh kakor po stenah. Pred izbiro talnih ploščic se zato prepričajte, ali obstaja tudi serija enakih stenskih ploščic. Na stenah se običajno polagajo ožji formati ploščic (npr. 20×60, 30×90 cm, itd.). Če je sicer barva kuhinje bolj monotona ali enobarvna (npr. bela), potem lahko to razbijemo z mozaik ploščicami (keramični, stekleni, iz naravnih materialov), čeprav z barvami ne gre pretiravati.