V kopalnici se dan začne in konča. Kopalnica je pridobila pomembnejšo vlogo s poudarjanjem koristnosti vode za naše telo in duha. Zdaj vanjo vgrajujemo masažne prhe in kadi, savne, nove, tehnološko naprednejše materiale, raznorazne barve, sledimo trendom…. Do končne podobe, ki nam polepša jutra in večere, pa je kar precej dela.

Vedno več je želja po domačem wellness centru. Poleg potrebe po osnovni telesni higieni je vedno večja potreba po duševni higieni. Vzpostavlja se neki vseobsegajoči impulz, ki združuje naravne koristi zraka in vode z najnovejšimi dosežki na področju tehnologije in dizajna. Oblikovanje se ne predstavlja le kot lepa oblika, ampak se dotika tudi drugih vidikov, kot so trajnost, recikliranje in ekologija.

In kaj je tisto najpomembnejše kar moramo vedeti pri načrtovanju kopalnice?

1. Delo zaupajmo izkušenemu strokovnjaku, katerega znanje ne obsega le polaganje ploščic ampak je ekspert tudi kar zadeva vodovodnih in elektro inštalacij. In najpomembnejše, dobro ga je poznati, da mu zaupamo. Preverimo njegove reference.

2. Preden se posvetujemo s strokovnjakom, ki nam bo prenovil kopalnico, sami skicirajmo naše želje. Tako bomo ob skupnem ogledu že lahko preverili možnost realizacije v praksi. V to sodijo izmere, pregledovanje, kje so odtoki, kaj se da spremeniti in prestaviti, ter svetovanje, kaj bi bilo po mnenju izkušenega strokovnjaka najbolje. Mi navedemo svoje zahteve, potem pa je treba želje uskladiti z izvedljivimi možnostmi. Kljub obstoječim napeljavam je mogoče prestaviti tako vodovodne cevi kot električno napeljavo. Težava nastane le pri odvodu za straniščno školjko. V večstanovanjskih zgradbah je običajno speljan odvod, na katerega so vse kopalnice priključene enako. Če je tako, bo moralo stranišče stati na točno določenem mestu, pa čeprav bi si ga želeli drugje.

Nato sledi izdelava arhitekturnega načrta, v katerem so natančno določene vse podrobnosti z vsemi pripadajočimi elementi, tako kot naj bi bili v končni podobi. Določimo tudi materiale, barve, različne dodatke (kot so držala za brisače, police, osvetlitev …), izberemo talne in stenske obloge ter kopalniške elemente. Ko je vse dogovorjeno in potrjeno, mora izvajalec pripraviti finančno ponudbo. Ne pozabimo se dogovoriti za termin izvedbe prenove. Pri načrtovanju kopalnice nam mora arhitekt prisluhniti in po njegovih željah ponuditi presežek tistega, kar smo vajeni. Ljudje smo večinoma očarani nad modnimi oblikami, vendar se princip skriva v vsebini.

Kopalnica, če je le mogoče, naj bo svetla. Svetla kopalnica je kot nekakšen prijazen pozdrav jutra novega dne.

Pri opremljanju kopalniških prostorov ni več tabujev, kakršen je bila nekoč uporaba lesa. V zadnjih letih se uporaba lesa zelo razširila. To je opaziti že v ponudbi trgovin s kopalniško opremo. Les se ne pojavlja le na omaricah in policah, ampak tudi kot talna obloga. Nekatere tropske vrste lesa (na primer tik) so zaradi velike vsebnosti olj zelo odporne proti vlagi in so zato primerne za kopalnice.