parket

Parket vnese v naš dom vse letne čase

Les je zgodba. Njeno trajnost izpovedujejo letnice na rasti. Dve zgodbi nista enaki. Vsako leto je drevo kljubovalo drugačnim pogojem, viharjem, težkemu snegu, objemu ledu in žleda. Cvetelo v sončni pomladi in se sušilo v vročem poletju. Les je zgodba. Nikoli enaka, vedno drugačna. In zato lepa!

Ko si zaželimo mehkobe je les mehak, ko je treba biti trden je trši od nas. Že od nekdaj obstajajo reki o posameznih vrstah lesa: Trden kot dren, pokončen kot hrast, nežen kot breza, ki se maje v spomladanskem vetru, kljubuje kot gorski javor, cveti kot akacija in rodi jesenske plodove, kot kostanj.

Kljub čedalje večji ponudbi talnih oblog na trgu je parket za bivalne prostore še vedno med najbolj zaželenimi. Za to so odločilne njegova trajnost, toplina in estetska vrednost lesa. Zaradi svojih značilnosti je primeren tudi za polaganje na tla s cevnim talnim ogrevalnim sistemom – vendar je treba izbrati mehansko stabilen parket, ki prenese temperaturne spremembe. Posebna načela veljajo tudi za izbiro parketa za mokre prostore, kakršen je kopalnica – za ta namen je primeren zelo gost les, ki vsebuje veliko naravnih olj in je termično obdelan.

Svet lesenih podov je raznolik, zato je včasih zelo težko narediti pravo izbiro med različnimi lastnostmi in vrstami lesa, ki so na trgu. Upoštevati moramo tudi velikost prostora in dimenzije parketa, ki ga izberemo za naš prostor.

Torej, katerega izbrati? Masivni, večslojni parket?

Masivni parketi so naložba za več generacij. Masivni parket je zaradi večje debeline primeren za večkratno brušenje – obnavljanje. Domu dajo pridih narave.

Les je higroskopičen material, zaradi tega se dimenzijsko prilagaja relativni zračni vlagi, temperaturi zraka in vlagi v gradbeni konstrukciji. Pri spreminjanju vlažnosti se les dimenzijsko spreminja in deformira. Poznamo dimenzijsko bolj in manj stabilni les. Najmanj stabilna sta bukev in javor zato so odsvetovani pri ekstremnih pogojih, kot je toplovodno talno gretje. V primerjavi z masivnimi so večslojni parketi dimenzijsko stabilnejši.

Parket vnese v naš dom vse letne čase. Jeseni nam pričara jesensko listje, spomladi prelepo cvetenje divje češnje, poleti nas prijetno hladi in pozimi nas greje s svojo toplino.

Poglobljen vodič, kako izbrati pravilno vrsto parketa za vaš dom, si lahko ogledata v spodjem videu.