V našem okolju so zunanje površine kot so terase in balkoni v poletnih in zimskih časih izpostavljene velikim temperaturnim spremembam in obremenitvam, zato je potrebno te površine pravilno zaščititi pred temi dejavniki.

Kakšne morajo biti lastnosti ploščic za zunanje površine?

pave walking - grigio 22,5x40cm
Za oblaganje talnih površin na terasah in balkonih se največkrat uporabljajo obloge iz ploščic, ki jih poznamo pod imeni gres ploščice, granitogres ploščice ali porcelanizirane ploščice. Največja razlika med temi in keramičnimi ploščicami je v trdoti ter vpijanju vode. Tovrstne ploščice so namreč narejene iz kvalitetnih materialov, ki naredijo ploščice izredno trdne, hkrati pa preprečujejo vpijanje vode, kar je zelo pomembno za ploščice na zunanjih površinah. Poleg tega so ploščice iz tovrstnih materialov odporne proti zmrzali, obrabi, poškodbam in tudi vpojnim madežem, kar jih uvršča med idealne za terase, balkone in ostale zunanje površine.  

Pri izboru ploščic za terase moramo biti pozorni tudi na različne oznake. Primerna keramika za zunanje površine je iz skupin A I in B I, saj so ploščice s tovrstnimi oznakami testirane za odpornost proti zmrzali, ter iz razreda 4 ali več, kar pomeni da so primerne za talne površine.

Protizdrsna površina granitogres ploščic

sintra - gris 30x60cm
Pri izboru plošči za terase ali balkone je zelo pomembna tudi njihova protizdrsna struktura, ki se odraža z mat ali reliefno pohodno površino. Oznaka teh ploščic je R10, R11 ali R12. Ploščice z nekoliko bolj gladko, R9 površino, so v primeru uporabe na zunanjih površinah primerne izključno na pokritih terasah ali balkonih, ki ne pridejo v neposredni stik z vodo ali snegom.

Večjo protizdrsnost lahko pridobimo tudi z izborom manjših formatov ploščic, na primer 15x15 cm ali 15x30 cm, saj tudi večje število fug zmanjša možnost morebitnega zdrsa na mokrih površinah.

Granitogres ploščice tudi kot fasadne obloge in cokel

pave wall - cemento 16,5x41cm
Ploščice pa postajajo vse popularnejše tudi na zunanjih stenah objektov, kjer se uporabljajo kot fasadne obloge in kot cokel. V ta namen lahko izbirate med različnimi barvnimi in dimenzijskimi možnostmi, trenutno pa so zelo trendovske granitogres ploščice, ki po videzu izredno dobro spominjajo na naravne kamnite obloge.

Prednosti ploščic v primerjavi z naravnim kamnom je več:

  • Ploščice omogočajo veliko hitrejše in enostavnejše polaganje;
  • zaradi manjše reliefnosti površine so manj občutljive na umazanijo;
  • ter imajo vse pozitivne lastnosti običajnih granitogres ploščic.

Sorodni članki:

pave wild - verde
pave walking - grigio
L - element
wood essence - amber
pave il porfido - rosato 30x60cm
pave 2000 - rosso 15x30_30x30cm

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

Naša spletna stran uporablja piškotke, za katere potrebujemo vašo privolitev. Nujno potrebni sejni piškotki, ki so uporabljeni za to, da si spletno mesto zapomni uporabnikove vnose v spletne obrazce, nakupovalno košarico, ipd. Preberi več .

Se strinjam.

EU Cookie Directive Module Information