Danes si je za opremo kopalnice mogoče zamisliti zelo različne kopalniške elemente, ki nam omogočajo ureditev kopalnice po meri naših želja. Vendar pa pri tem pogosto pozabimo, da so za vgradnjo nekatere kopalniške opreme potrebni določeni predpogoji. Pogosto se namreč zgodi, da se odločimo za obisk salona keramike šele po tem, ko so načrti za prenovo ali izgradnjo kopalnice že narejeni, oziroma ko so gradbena in vodoinštalacijska dela že opravljena. Zakaj tovrsten pristop ni optimalen? 

hidroizolacija - schluter-kerdi
Odgovor je preprost. Če se npr. za ureditev vodovodne instalacije odločimo preden sprejmemo odločitev glede kopalniške opreme, v mnogih primerih izgubimo možnost nakupa in vgradnje nekaterih kopalniških elementov, ki bi se izvrstno podali v naši kopalnici. Nekatera tovrstna področja so:

  • hidroizolacija
  • tuš kabine
  • podometne armature
  • WC školjke

Hidroizolacija

V kopalnici je vedno prisotna voda, zato je zelo priporočljivo poskrbeti za ustrezno hidroizolacijo teh površin. S tem se naša investicija sicer nekoliko podraži, vendar si na ta način prihranimo morebitne nevšečnosti v prihodnosti zaradi potencialnega zamakanja vode in s tem povezanih sanacijskih del. Vendar pa je dodatno plast hidroizolacije potrebno upoštevati že pri samih gradbenih delih, saj je potrebno vedeti, da z njeno vgradnjo pridobimo od 2 do 4 mm višine (odvisno od izbrane rešitve). Če tega pri gradnji tlakov ne upoštevamo in le-tega naredimo previsoko, izgubimo možnost vgradnje kvalitetne rešitve, ali pa je kopalnica nekaj milimetrov ali celo centimetrov višja od ostalih površin.

Tuš kabine

odtocni sistem - schluter-kerdi-line
Vse pogosteje se odločamo za izgradnjo tuš kabine brez klasične kadičke, temveč s keramiko neposredno v ravnini tal in s horizontalnim odtočnim sistemom. Gre za zelo estetsko rešitev, ki pa ni vedno izvedljiva. Pri načrtovanju je to potrebno upoštevati in temu primerno prilagoditi višino tlaka. Še najbolj priporočljivo je, da na prostoru, kjer bo stala tuš kabina, tlaka sploh ne vlijemo in na ta način pustimo obrtnikom dovolj manevrskega prostora tako za vgradnjo odtočnega sistema in uravnavanje naklona za odtekanje vode. Vse pogosteje uporabljena rešitev za odtočni sistem so postale t.i. kanalete, ki pa jih zelo pogosto ni mogoče vgraditi ravno zaradi zgoraj omenjenih omejitev pri tlaku.

Pomembno je tudi, da pred odločitvijo glede kopalniške opreme ne vgradimo talnega ogrevanja, ki npr. pod kopalno kadjo niti ni potrebno, v tuš prostoru pa celo onemogoči vgradnjo kanalete ali tuš kadi.

Podometne armature

wellness program - gessi-tremillimetri
Zelo estetska in v zadnjem obdobju tudi vse bolj priljubljena rešitev so podometne armature za tuš kabine, kopalne kadi in umivalnike, ki počasi zamenjujejo klasične in stoječe armature. Ker pa se bomo za vgradnjo le-te le stežka odločili če je vodovodar že zaključil s svojim delom, saj je potrebno tovrstni sistem upoštevati že pri samem načrtovanju. 

 

 

 

WC školjke in kotlički

podometni splakovalni kotlicek - grohe rapid
Pri načrtovanju vodovodne inštalacije potrebno upoštevati tudi tip WC školjke in kakšno vrsto odtoka le ta omogoča. Pri stoječih školjkah je možen odtok tako v tla kot v steno, med tem ko je pri visečih školjkah možen samo odtok v steno. Pri tem je potrebno imeti v mislih tudi morebitno vgradnjo podometnega WC kotlička, ki se v zadnjih letih uporablja veliko pogosteje kot klasični WC kotlički. Podometni WC kotliček lahko vgradimo ob steno kopalnice, s čimer pridobimo nekaj centimetrsko poličko, ali pa ga vgradimo kar v samo steno kopalnice in WC kotliček s tem popolnoma skrijemo. Vsekakor pa je z omejitvami pri vodovodni inštalacijami omejena tudi naša izbira.

Kaj je torej pomembno?

Pri opremljanju kopalnice je torej bistvenega pomena, da že v fazi načrtovanja prenove ali izgradnje kopalnice razmislimo o različnih kopalniških elementih in o posledicah, ki jih te odločitve prinesejo. Brez upoštevanja tega lahko tako predvsem pri tuš sistemih hitro izgubimo možnost uporabe nekaterih zelo uporabnih rešitev.

Zato vas vabimo, da obiščete enega izmed naših salonov keramike in kopalniške opreme, kjer vam bomo tudi s pomočjo računalniških izrisov svetovali in pomagali do optimalne rešitve za vašo kopalnico.

 

Preberite tudi:

 

wellness - gessi-minimali
wellness - gessi rettangolo
hidroizolacija - schluter-ditra
podometni splakovalni kotlicek - grohe rapid
odtocni sistem - schluter-kerdi-line
hidroizolacija - schluter-kerdi

 


Naša spletna stran uporablja piškotke, za katere potrebujemo vašo privolitev. Nujno potrebni sejni piškotki, ki so uporabljeni za to, da si spletno mesto zapomni uporabnikove vnose v spletne obrazce, nakupovalno košarico, ipd. Preberi več .

Se strinjam.

EU Cookie Directive Module Information